Σχετικά

Ο Γιώργος Κατσάνος είναι πιανίστας, πολυοργανίστας και συνθέτης. Έχει δημιουργήσει τρία προσωπικά άλμπουμ -”Blur” (2007), ”Rusty Memories” (2012) και “Cocoon” (2017). Παίζει πιάνο, harmonium, synthesizers, sampler, music boxes, vibrandoneon, theremin, percussions.

Με την μουσική του δημιουργεί μινιμαλιστικούς ηχητικούς χώρους, πολλές φορές ακροβατώντας ανάμεσα στην απόλυτη σιωπή, την επανάληψη, και κυρίως την ”γλυπτική” αναδόμηση του ήχου.

Μουσική διαδρομή

Είναι αριστούχος απόφοιτος του Berklee College of Music της Βοστώνης και μαθήτευσε κοντά στους J. Arcarro, L.Taylor, H. Crook. Επίσης είναι πτυχιούχος κλασικού πιάνου και έχει σπουδάσει κλασικά κρουστά στο Ωδείο Αθηνών.

Είναι ιδρυτικό μέλος του dark electronic/minimal synth duo  Incirrina  με δισκογραφική παρουσία τα άλμπουμ “8.15” (Νοέμβριος 2019 από την Geheimnis Record) και “Lip Led Scream” (Αύγουστος 2022 από την  γερμανική δισκογραφική Cold Transmission) και πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ, με δισκογραφική παρουσία ”Όπως η θάλασσα” (1998), “Cartoon” (2001), “Dialogue” (2006), καθώς και δημιουργός της μουσικό/θεατρικό/εικαστικής ομάδας LOST CIRCUS.

Μαζί με τον Τάσο Φωτίου έχουν σχηματίσει το cinematic jazz group ”Εos” με δισκογραφική παρουσία το άλμπουμ ”Musica Mecanica” (2007) και με πολλές συμμετοχές σε μουσικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ (Sync Festival –  Τεχνόπολις 2007, Jazz Festival – Τήνος  2010 και 2015), με τις ταινίες ”Metropolis” του Fritz Lang και “The unchanging sea” του Griffith στο φεστιβάλ “Αυτοσχεδιασμός και σινεμά” -Τριανόν 2012-, στο φεστιβάλ “In Mute  -Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2014 -, στον πολυχώρο ΚΕΤ με τις  ταινίες “A man with a movie camera” και “Nosferatu” – 2016.

Συμπράξεις

Με τον Τάσο Φωτίου και τον Νίκο Γιούσεφ έχουν επίσης επενδύσει μουσικά την αριστουργηματική ταινία “La Antena”στον κινηματογράφο “Μικρόκοσμο” τον Μάρτιο του 2019.

Τον Απρίλιο του 2019 συνέπραξε με την Ειρήνη Τηνιακού στο πιάνο και τον Νίκο Γιούσεφ στο μουσικό πριόνι και παρουσίασαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το project “Adagios from the Underground“, το οποίο δισκογραφήθηκε και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020 από την Underflow Records.

Τον Φεβρουάριο του 2020, σε σύμπραξη πάλι με τον Ν. Γιούσεφ, την Ειρήνη Τηνιακού και την Pamelia Stickney στο theremin, εμφανίστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το project “From Classical To Nowhere”

Έχει συμπράξει καλλιτεχνικά και δισκογραφικά με τους Λένα Πλάτωνος, Φοίβο Δεληβοριά, Νότη Μαυρουδή, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Θάνο Ανεστόπουλο, Γιάννη Αναστασάκη, Silent Move (Β.Τζαβάρας και Γ. Παξεβάνης). 

Μουσικός σχεδιασμός και σύνθεση

Συνεργάζεται με την εικαστικό Ματίνα Σταυροπούλου, με την οποία παρουσίασαν το project “SNOW” στον εκθεσιακό χώρο “Gallery 7” το 2018 – project το οποίο βασίζεται στον στιγμιαίο  αυτοσχεδιασμό μουσικής με την ταυτόχρονη δημιουργία του εικαστικού έργου καθώς και την  performance “Το Πρόσωπο του Ήχου” το οποίο παρουσιάστηκε στο θέατρο “ΌροΦως” στην Πάτρα τον Δεκέμβριο του 2021.

Έχει συνθέσει μουσική για τα ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη:

  • “The Music Of Things” (Η Μουσική των πραγμάτων)-22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2020-βραβείο  Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI και βραβείο ΕΡΤ.
  • “Πατρίδα  από μάρμαρο”- βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2018.
  • “33,333” -ντοκιμαντέρ με θέμα την “Οδύσσεια” του Ν.Καζαντζάκη -2016.
  • “Αρίκα Α” –2013

Έχει επίσης συνθέσει την μουσική για την ταινία μικρού μήκους  Πλυντήριο  Ψυχών” (2017) του Γ. Γαϊτανάρου καθώς και μουσική για  τις θεατρικές παραστάσεις “Θησέας”  της Α. Παραβά (2014), “Σε είδα” του  Γ. Γαϊτανάρου (2013) (Θέατρο Κινητήρας).

Έχει  συμμετάσχει στο φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικής μουσικής  Deteriorate Sound Festival (2013) (Six d.o.g.s)

Ενορχήστρωση και εκτέλεση

Έχει συνεργαστεί, ως ενορχηστρωτής, με τους Κωνσταντίνο Ρήγο στην μουσικοχορευτική παράσταση ”American Dream” (Εθνική Λυρική Σκηνή, 2007) και με τον Βασίλη Βαφέα στην θεατρική παράσταση “Γυναίκα μυστήριο” του John Cassavetes (θέατρο Πολιτεία ,1995).

Από το 2020 συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Γιάννη Λασπιά για την παράσταση του οποίου “Το δικό της δωμάτιο” συνέθεσε και έπαιξε ζωντανά την μουσική (Θέατρο 104, Οκτώβριος 2020).

Πλήρες βιογραφικό σε PDF