Μουσική για τον κινηματογράφο

Η σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο (film music) παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργική δραστηριότητα του Γιώργου Κατσάνου. Χρησιμοποιώντας κυρίως αναλογικά συνθεσάιζερ και ακουστικά όργανα και ιδιόφωνα – όπως hang drum, vibrandoneon, harmonium, μουσικά κουτιά, μεταλλόφωνα, καλίμπες, μουσικά ποτήρια, kantele, σε συνδυασμό με effect pedals και φίλτρα, δημιουργεί ηχοτοπία που συνδυάζονται με την κινηματογραφική εικόνα σε μια αδιάσπαστη ενότητα.

Έργογραφία

Έχει συνθέσει μουσική για τα ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη “Αρίκα Α” (2013), “33,333” (2016) (με θέμα την «Οδύσσεια» του Ν.Καζαντζάκη), “Πατρίδα από Μάρμαρο” (2018) (βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης) και “Η Μουσική των Πραγμάτων” (2020) (22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI & Βραβείο ΕΡΤ).

Στο φιλμ “Η Μουσική των Πραγμάτων”, ο Γιώργος Κατσάνος, πέρα από την μουσική επένδυση, κατέχει και πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς το ντοκιμαντέρ έχει σαν θέμα το έργο τριών ανθρώπων (ενός ξυλουργού, ενός φωτογράφου και ενός μουσικού) απόλυτα αφοσιωμένων στο αντικείμενο τους και την δημιουργική διαδικασία. Εδώ, παρουσιάζεται να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο – να δημιουργεί ηχητικούς κόσμους είτε σε εσωτερικούς χώρους, όπως σε ένα στούντιο ή σε ένα ξυλουργείο, είτε σε εξωτερικούς χώρους (σε μια πλατεία, σε μια παραλία, στον δρόμο), τόσο χρησιμοποιώντας συνηθισμένα όργανα, όσο και αντικείμενα οποιουδήποτε είδους των οποίων τον ήχο μεταμορφώνει σε μουσική.

Επιπρόσθετα, έχει συνθέσει την μουσική για την ταινία μικρού μήκους «Πλυντήριο Ψυχών» (2017) του Γ. Γαϊτανάρου καθώς και μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις «Θησέας» (2014) της Α. Παραβά (κουκλοθέατρο “ParaMana”), «Σε είδα» (2013) του Γ. Γαϊτανάρου (θέατρο Κινητήρας) και “Το δικό της δωμάτιο” (2019) του Γ. Λασπιά.

Μουσικός αυτοσχεδιασμός/επένδυση ταινιών

Ο Γιώργος Κατσάνος έχει επίσης ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον ζωντανό αυτοσχεδιασμό/μουσική επένδυση ταινιών του βωβού κινηματογράφου. Έχει συμμετάσχει, είτε μόνος του είτε μαζί με τον συνεργάτη του Τάσο Φωτίου από το EOS Music Group, σε πολυάριθμα φεστιβάλ και παρουσιάσεις βωβών ταινιών – για παράδειγμα με την ταινία του Fritz Lang’s ”Metropolis” και του Griffith’s “The unchanging sea” στον κινηματογράφο “Τριανόν” στο φεστιβάλ “Αυτοσχεδιασμός και Σινεμά” (2012), στο φεστιβάλ “In Mute” (2014) (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση), στον πολυχώρο “KET” (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων) με την πειραματική σοβιετική ταινία “A man with a movie camera” (2016) του D. Vertov, με την ταινία “Nosferatu” του Φρ. Μούρνου κ.α.

Μαζί με τον Τάσο Φωτίου και τον Νίκο Γιούσεφ έχουν επενδύσει μουσικά με ζωντανό αυτοσχεδιασμό την αριστουργηματική ταινία “La Antenna” (2019) (κινηματογράφος “Μικρόκοσμος”), και επίσης με τον Ν. Γιούσεφ την ταινία “Ο 41ος” (2019) (Studio New Star Art Cinema).